- «Ελληνοβουλγαρικές πνευματικές σχέσεις στο παρελθόν και στο παρόν», ομιλία του Πρεσβευτή της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Κύριλλου Τοπάλωφ προς τους φοιτητές του Τμήματος, Δεκέμβριος 2001
- «Οι Έλληνες στο Σοβιετικό Μεσοπόλεμο 1917-1937», εκδήλωση – έκθεση φωτογραφιών και εντύπων, Αλεξανδρούπολη 27 Οκτωβρίου 2001, Ξάνθη, 24 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2001, Κομοτηνή 23 Απριλίου 2002.
- «Η εξωτερική ζωγραφική των εκκλησιών στο Βυζάντιο και τη Ρουμανία», διάλεξη του Ιστορικού της Τέχνης κ. Δημήτριου Ναστάσε προς τους φοιτητές του Τμήματος, Απρίλιος 2002.
- «Η εικόνα των Τούρκων / Μουσουλμάνων στον οθωμανικό ελληνικό Τύπο της περιόδου 1830-1860», διάλεξη της Lady Marina Marks προς τους φοιτητές του Τμήματος, Μάιος 2002.
- «Θρησκεία και Θεοδικία», διάλεξη του Καθηγητή κ. Διονύσιου Δακουρά προς τους φοιτητές του Τμήματος, Απρίλιος 2003.
- «Η εθνική συγκρότηση των Βαλκανίων», διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Αγγελικής Κωνσταντακοπούλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάρτιος 2007.
- «Η μουσικότητα της ελληνικής», διάλεξη του Καθηγητή (Πανεπιστήμιο του Αμβούργου) κ. Eideneier Hans στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Απρίλιος 2007.
- «Στρατηγικές κατανόησης στην ελληνική ως Γ2», διάλεξη της Επίκουρης Καθηγήτριας κας Δέσποινας Παπαδοπούλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2007.
- «Λαογραφία και Ιστορία», διάλεξη του Καθηγητή κ. Μιχαήλ Μερακλή στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2007.
- «Οι σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας», διάλεξη του Καθηγητή κ. Νικολάου Καραπιδάκη στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάρτιος 2008.
- «Συντακτικές δομές και εκμάθηση δεύτερης/ξένης γλώσσας», διάλεξη του γλωσσολόγου κ. Γεωργίου Κοτζόγλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Απρίλιος 2008.
- «Διαδικασίες εθνογένεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Β΄ μισό του 19ου – Αρχές του 20ού Αιώνα): η περίπτωση της οθωμανικής Θράκης», διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παρασκευά Κονόρτα στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2008.
- «Αρχιτεκτονική της οθωμανικής περιόδου – αστικές κατοικίες, δημόσια κτίρια, χώροι λατρείας», διάλεξη του αρχιτέκτονα – χωροτάκτη, Αντινομάρχη και αναπληρωτή Νομάρχη Νομού Ροδόπης κ. Κωνσταντίνου Κατσιμίγα στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2008.
- «Μύθευση και απομύθευση του Οσμανικού Κράτους και του ‘κοινού πολιτισμού’ του πολυεθνικού πληθυσμού του», διάλεξη του Καθηγητή †Νεοκλή Σαρρή στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2008.
- «Οι χριστιανικές συντεχνίες στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά το 18ο – 19ο αιώνα: οικονομικές λειτουργίες και κοινωνικός ρόλος», διάλεξη της υποψήφιας διδάκτορος (Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών) κας Svetlana Doncheva στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2009.
- «Προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναδρομή στο παρελθόν. Το παρόν και το μέλλον», διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή (Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Πολυτεχνείου της Αρμενίας) κ. Sirak Hovhannisyan στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2009.
- «Η πολιτική του εξισλαμισμού στην περιοχή της Τραπεζούντας από το Οθωμανικό Κράτος», διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας (Σχολή Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ερεβάν) κας Lusine Sahakyan στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2009.
- «Η περίοδος του Τανζιμάτ και οι μεταρρυθμίσεις», διάλεξη του Καθηγητή (και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών) κ. Ruben Safrastyan στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2009.
- «Πολυφωνική μεταμυθοπλασία και θεωρία της λογοτεχνίας», διάλεξη του λογοτέχνη-κριτικού και επιμελητή εκδόσεων κ. Κώστα Βούλγαρη στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Δεκέμβριος 2009.
- «Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες της Μικράς Ασίας (19ος αιώνας – 1919)», διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Αθανασίας Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2010.
- «Η εξέλιξη των συλλογικών ταυτοτήτων για τους Ορθόδοξους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Έλληνες, Ρωμιοί, Γραικοί», διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παρασκευά Κονόρτα στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2010.
- «Ισότητα, διαφορετικότητα και ενιαία εκπαίδευση», διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) κ. Gajendra K. Verma στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2010.
- «Μερικές παρατηρήσεις για τη νοοτροπία του Βαλκάνιου βάσει γλωσσικών στοιχείων», διάλεξη της Καθηγήτριας (Πανεπιστήμιο Σόφιας) κας Petya Assenova στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2010.
- «Οι Εβραίοι στη Δυτική Θράκη από το Τανζιμάτ μέχρι την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων (1839-1912)», διάλεξη του Δρος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ερευνητή, υπαλλήλου των Γ.Α.Κ. Κομοτηνής κ. Βασίλη Ριτζαλέου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Ιούνιος 2010.
- «Ταυτότητες στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό», διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή κ. Νικόλαου Μαυρέλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Νοέμβριος 2010.
- «Εγκιβωτισμένες παραμυθι(α)κές αφηγήσεις σε μυθιστορήματα ενηλίκων:Αυτοβιογραφικές νύξεις και αλληγορικά εγχειρήματα», διάλεξη της διδάσκουσας Νεοελληνική Φιλολογία στην Γ΄βαθμια εκπαίδευση και φιλολογικής συνεργάτιδος εφημερίδων Αθηνών κας Σταυρούλας Τσούπρου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Φεβρουάριος 2011.
- «Νίκος Εγγονόπουλος. Το θαύμα του Ελμπασάν και του Βοσπόρου», διάλεξη του λογοτέχνη-κριτικού και επιμελητή εκδόσεων κ. Κώστα Βούλγαρη στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Φεβρουάριος 2011.
- «Ρωσοελληνική λογοτεχνική μετάφραση-λογοτεχνία του μεσοπολέμου», ομιλία της μεταφράστριας διηγημάτων κας Τάνιας Ραχματούλινα προς τους φοιτητές της ρωσικής κατεύθυνσης, Μάιος 2011.
- «Νυν νυν το μηδέν και αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!», βραδιά ρωσικής λογοτεχνίας των φοιτητών της ρωσικής κατεύθυνσης του Τμήματος, Ιανουάριος 2012.
- «Κίτρινο βέλος», βραδιά ρωσικής λογοτεχνίας των φοιτητών της ρωσικής κατεύθυνσης του Τμήματος, Μάιος 2012.
- «Βιζυηνός – Καζαντζάκης – Ελύτης: Μία ψυχαναλυτική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο», διάλεξη του Φιλολόγου, Δρος Λογοτεχνίας κ. Κυριάκου Παναγιώτου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Ιανουάριος 2013.
- «Όψεις της τουρκοκυπριακής λογοτεχνίας», διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας (Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου) κας Börte Sagaster στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2013.
- «Τέχνη ή βαρβαρότητα;», βραδιά ρωσικής λογοτεχνίας των φοιτητών της ρωσικής κατεύθυνσης του Τμήματος, Ιούνιος 2013.
- «Λογοτεχνικά κείμενα: συγγραφή και ανάγνωση από την οπτική του δημιουργού», διάλεξη του συγγραφέα-σκηνοθέτη και Καθηγητή κ. Τηλέμαχου Μουδατσάκι και του συγγραφέα/εκπαιδευτικού κ. Ευάγγελου Τασιόπουλου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Φεβρουάριος 2014.
- «Γλωσσική εκπαίδευση στη ΕΣΣΔ. Οι Έλληνες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κατά τη γλώσσα τους (διάλεκτοι)», διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Αικατερίνης Ζουραβλιόβα στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Απρίλιος 2014.
- «Η ελληνική γλώσσα στη Βουλγαρία στους τελευταίους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας. Βοηθήματα εκμάθησης της ελληνικής στη Βουλγαρία μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από την οθωμανική κυριαρχία», διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή (Πανεπιστήμιο Σόφιας) κ. Boris Vunchev στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Μάιος 2014.
- «Διαβάζοντας λογοτεχνία – ομορφιά στην ασχήμια», βραδιά ρωσικής λογοτεχνίας των φοιτητών της ρωσικής κατεύθυνσης του Τμήματος, Μάιος 2014.
- «Θέσεις της ΕΕ για τη γλωσσική πολιτική. Ισχυρές και ασθενείς γλώσσες. Η θέση της ελληνικής στο παγκόσμιο γλωσσικό τοπίο», διάλεξη του συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Χρίστου Παπαρίζου στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Ιούνιος 2014.
- «Γλωσσικός γραμματισμός – (γλωσσική) εκπαίδευση ενηλίκων: διαπολιτισμικές προθέσεις και πραγματώσεις», διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αδαμάντιου Παπασταμάτη στο πλαίσιο του Μ.Π.Σ. του Τμήματος, Ιούνιος 2014.
- Εκδήλωση στη μνήμη της Μάρθας Πύλια, Παρουσίαση του τιμητικού Τόμου «Αναπαραστάσεις και αποχωρισμοί», Μάρτιος 2016.
- «Η συμβολή του εθελοντισμού στη μεταμόσχευση μυελού των οστών», ομιλία του Αιματολόγου-Διευθυντή της Μονάδας μεσογειακής Αναιμίας Ξάνθης κ. Γεωργίου Ξανθοπουλίδη για τους /τις φοιτητές/τριες του Τμήματος και την τοπική κοινωνία, Δεκέμβριος 2017.
- «Η ζωή και το έργο του Ιβάν Τουργκένιεφ. Ο Τουργκένιεφ στις ελληνικές μεταφράσεις», με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (30 Νοεμβρίου 2018). Διάλεξη για τους /τις φοιτητές/τριες του Τμήματος στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού.
- Διοργάνωση πολιτιστικής βραδιάς – αφιερώματος στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με κεντρικό μήνυμα «Κανείς δεν ξεχάστηκε, τίποτα δεν ξεχάστηκε» από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος»). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τους/τις φοπιτητές/τριες του Τμήματος και την τοπική κοινωνία, Μάιος 2019.
- «Η Ιατρική στη Ζωγραφική», ομιλία του Γ. Ν. Ξανθοπουλίδη για τους /τις φοιτητές/τριες του Τμήματος και την τοπική κοινωνία 21 Νοεμβρίου 2019.
- «Διεπιστημονικές συναντήσεις στο έργο του διπλωμάτη/συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλου: Διπλωματία και ποίηση-η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη με τη Γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», Φεβρουάριος 2020.