Στιγμιότυπα της επίσκεψης του κ. Χρήστου Στανίση στο μάθημα «Ελληνοβαλκανική Συγκριτική Λαογραφία» με διδάσκουσα την κα Μ. Ευσταθιάδου


Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του μαθήματος του Δ΄ Εξαμήνου «Ελληνοβαλκανική Συγκριτική Λαογραφία» με διδάσκουσα την κα Μ. Ευσταθιάδου, παρευρέθηκε ο συγγραφέας, ερευνητής και καραγκιοζοπαίχτης κ. Χρήστος Στανίσης, ο οποίος έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη και από το 1993 διαγράφει τη δική του επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους (ενδεικτικά: Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, κ.α.)

Ο κ. Στανίσης ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του θεάτρου σκιών, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και την εξέλιξη και διάδοση του στην Ασία, την γένεση του Καραγκιόζη και την εξάπλωση του στα Βαλκάνια, όπου οι παραστάσεις παρουσιαζόταν τρίγλωσσες, τον εξελληνισμό του θεάτρου σκιών από τον Δημήτριο Σαρδούνη (Μίμαρο) και τη σταδιακή εξέλιξη από τους μαθητές του και τους μαθητές αυτών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Σωτήρη Σπαθάρη και τον γιο του Ευγένιο, που έφεραν κοντά στην τέχνη του Καραγκιόζη ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών (Α. Σικελιανό, Γ. Τσαρούχη, Ν. Καζαντζάκη, Μ. Χατζηδάκι κ.α.) και έκλεισε αναλύοντας τον τρόπο ένταξης λαογραφικών στοιχείων στις παραστάσεις και στη ζωγραφική του θεάτρου σκιών (καλικάντζαροι, Κουδουνοφόροι, Μπούλες, Μωμόγεροι, Αναστενάρηδες, λαϊκά παραμύθια κ.ά.) με παράλληλη ένταξη και της παραδοσιακής μουσικής. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πληθώρα φιγούρων και να απολαύσουν τον κ. Στανίση σε επικαιροποιημένα στιγμιότυπα του Καραγκιόζη.