Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διαπολιτισμική επικοινωνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»


Στην Κομοτηνή, 25-26 Νοεμβρίου 2022, θα διεξαχθεί το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διαπολιτισμική επικοινωνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Οι εισηγήσεις εντάσσονται στις θεματικές ενότητες:
1. Η μετάφραση ως μέσον για τη διάδοση γνώσεων και πολιτισμικών αξιών.
2. Η λογοτεχνική μετάφραση στον παγκόσμιο πολιτισμό.
3. Ζητήματα αλληλεπιδράσεων των πολιτισμών στη γλωσσική επικοινωνία.
4. Εφαρμοσμένη γλωσσολογία και διδασκαλία της μετάφρασης.

Η έναρξη και οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στην αίθουσα «ΜΑΡΘΑ ΠΥΛΙΑ»
(στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στον 1ο όροφο του κτιρίου Β΄ της Παλιάς Νομικής, Παναγή Τσαλδάρη 1).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εντάσσεται και η παρουσίαση του έργου του Φατίχ Κιρτορούν, συγγραφέα-λογοτέχνη από την Τουρκία, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 10.00-12.00 στην αίθουσα «ΜΑΡΘΑ ΠΥΛΙΑ». Θα υπάρξει συζήτηση του προσκεκλημένου με φοιτητές/-τριες και όσους/-ες είναι παρόντες/-ούσες.

Πρόγραμμα Συνεδρίου «Διαπολιτισμική Επικοινωνία στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης»

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Καθηγήτρια Μαρία Δημάση

Η Καθηγήτρια Μαρία Δημάση είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., μεταπτυχιακού διπλώματος στην έρευνα των σχολικών εγχειριδίων της γλωσσικής διδασκαλίας στην Ελλάδα από το Α.Π.Θ. και Διδακτορικού διπλώματος στην έρευνα των σχολικών εγχειριδίων της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία από το Α.Π.Θ. Ασχολείται με τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας, με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων της Ελλάδας και των Παρευξείνιων Χωρών, με τη γλωσσική πολιτική και τη γλωσσική παιδεία στην Ελλάδα, καθώς και με τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές.