P A X E U R O P A E A : Η ΜΗΝΙΣ ΚΑΙ H ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ


9ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29.03 – 01.04.2023
Προθεσμία υποβολής: 26.02.2023 (παράταση έως 06.03.2023)
Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το παραδοσιακό Ετήσιο Φοιτητικό Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «Βιέννης» μεταφέρεται στην Αθήνα!
Σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική αυτού του ετήσιου ακαδημαϊκού φόρουμ, το ένατο συνέδριο εξετάζει επίκαιρα γεγονότα παγκόσμιας κλίμακας, τα οποία τίθενται σε συζήτηση και μελετώνται εντός ενός εκτενούς χρονολογικού και θεματικού πλαισίου, υπό το πρίσμα των Βουλγαρικών Σπουδών με την ευρύτερη έννοια.
Γλώσσες εργασίας: Βουλγαρικά, Αγγλικά, Ελληνικά.
Συμμετοχή: διά ζώσης ή εξ αποστάσεως (διαδικτυακά).
Εισηγήσεις: 15λεπτη παρουσίαση και επιπλέον χρόνος για συζήτηση.
Οι εργασίες θα δημοσιευθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Διοργανωτές:
• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
• Βουλγαρικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο «Haus Wittgenstein» στη Βιέννη, Αυστρία
• Σλαβικό Σεμινάριο του Πανεπιστημίου «Albert Ludwig», Freiburg, Γερμανία
• Πανεπιστήμιο Πλόβντιβ «Paisii Hilendarski», Βουλγαρία
Το συνέδριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών και της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), τον Εθνικό Εκδοτικό Οίκο «Az-buki», τον Ελληνοβουλγαρικό Σύλλογο Πολιτισμού, και την Εθνική Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε – Ε.ΚΕ.Ν.Ε.).

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, πατήστε εδώ

Ο Καθηγητής Ηλίας Κ. Πετρόπουλος σπούδασε (1989-1999) με υποτροφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας ονόματι Μ. Β. Λομονόσοφ (Ιστορική Σχολή) και έλαβε πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία. Θέμα της διδ. Διατριβής του είναι ο «Ο αρχαίος ελληνικός αποικισμός στον Βόρειο Εύξεινο Πόντο κατά τον 7ο - πρώιμο 6ο αι. π.Χ.», υπό την εποπτεία των V. I. Kuzistchin, A. A. Maslennikov, Yu. G. Vinogradov. Διευρυμένη και βελτιωμένη έκδοσή της δημοσιεύθηκε στην Οξφόρδη το 2005 ("Hellenic Colonization in Euxeinos Pontos: Penetration, Early Establishment and the Problem of the 'emporion' Revisited") στην σειρά British Archaeological Reports International Series, n. 1934. Έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά (ξενόγλωσσα και ελληνικά) άρθρα και έχει επιμεληθεί 4 ξενόγλωσσους τόμους με αντικείμενο τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο υπό τον τίτλο "Ancient Greek Colonies in the Black Sea" (2 τόμοι, Thessaloniki, 2003. 2 τόμοι, Oxford, 2007) με συνεπιμελητή τον Δ. Β. Γραμμένο και έναν τόμο για τα αρχαία λατρευτικά μνημεία στον Εύξεινο Πόντο ("Ancient Sacral Monuments in the Black Sea", Thessaloniki, 2010) με συνεπιμελητή τον Alexander A. Maslennikov. Η μονογραφία του υπό τον τίτλο «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου. Ιστορία, Αρχαιολογία, Μυθολογία», εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η πιο πρόσφατη μονογραφία του εκδόθηκε το 2021 με τίτλο «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά 4 επιστημονικά βιβλία ιστορικο-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία του Παρευξείνιου χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου, Χεττιτική, Λουβική, Χουρριτική, Ουράρτου και Φρυγική γλώσσα και γραφή (σφηνοειδής και ιερογλυφική λουβική), Χεττιτική Ιστορία και Μυθολογία.