ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κοινοτική Οργάνωση των Ελληνορθοδόξων κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο» και «Ιστορία της εκπαίδευσης των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης» του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη πραγματοποιείται εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή στη Κωνσταντινούπολη από 24-26 Μαΐου 2024 μέσω του ταξιδιωτικού Γραφείου Platon Tours, που εδρεύει στην Κομοτηνή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ (1η ΜΕΡΑ)

Συγκέντρωση στον αύλειο χώρο έξω του Τμήματος το πρωί ώρα 04.45 και αναχώρηση με λεωφορείο ακριβώς στις 05.00. Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στο ξενοδοχείο The Geen Park Taksim. Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και συνάντηση με το διευθυντή κ. Δημήτριο Ζώτο, ο οποίος θα μας μιλήσει και θα μας ξεναγήσει στη σχολή. Ακολούθως επίσκεψη στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και συνάντηση με τη διευθύντριά κ. Ρίκα Παντελάρα, η οποία θα μας μιλήσει και θα μας ξεναγήσει στους χώρους της σχολής, και στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο. Μετά επίσκεψη στο Ζωγράφειο Λύκειο και συνάντηση με το διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ώρα 14.30. Μεσημεριανό γεύμα. Επιστροφή και ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα γνωριμία με την ελληνική συνοικία του Πέρα και του Γαλατά με συνοδό το διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων κ. Δανιήλ Ζαφείρη. Το βράδυ ελεύθερος χρόνος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ (2η ΜΕΡΑ)

Μετά το πρωινό αναχώρηση από το ξενοδοχείο ώρα 09:00. Επίσκεψη στην Αγία Σοφία, στο θρυλικό Μπλε Τζαμί (Sultan Ahmet), στον Ιππόδρομο, στη στήλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου με συνοδεία καλού ξεναγού και στην Κλειστή Αγορά (Kapalı Çarsı), καθώς και περίπατο στην παλαιά βυζαντινή πόλη. Μεσημεριανό γεύμα. Επίσκεψη στη Μαράσλειο Σχολή και περίπατο στο ιστορικό Φανάρι. Ακολούθως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, ο οποίος θα μιλήσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία διετέλεσε δεκαπέντε χρόνια ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, και για την Μητρόπολη Δέρκων. Στη συνέχεια ξενάγηση από την κ. Ευσταθία Μανιά στον Πατριαρχικό Οίκο, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Αρχειοφυλάκειο και στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη. Ακολούθως ώρα 16.00 οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τον εσπερινό στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα τους δεχτεί σε ιδιαίτερη ακρόαση. Επιστροφή και ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Το βράδυ προαιρετικός περίπατος στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ (3η ΜΕΡΑ)

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση ώρα 09:00 για εκκλησιασμό στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, check out, επιβίβαση στο λεωφορείο για το παλάτι των σουλτάνων Ντολμάμπαχτσε και για κρουαζιέρα στο Βόσπορο με καλό ξεναγό. Στη συνέχεια επίσκεψη σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Πόλης. Κατά την επιστροφή στην Ελλάδα επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Ανατολικής Θράκης επί της Προποντίδας στην Ραιδεστό (Tekirdağ), έδρα της ιστορικής Μητροπόλεως Ηρακλείας και Ραιδεστού. Μεσημεριανό γεύμα στην Ραιδεστό. Η εκδρομή θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Χρήσιμες οδηγίες

Μαζί ταυτότητα ή διαβατήριο, γίνονται έλεγχοι στους δρόμους.

Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η λίρα και η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 35,06 λίρες Τουρκίας. Υπάρχουν ανταλλακτήρια στο Ταξίμ κ.α. Οι χρεωστικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών έχουν προμήθεια για κάθε συναλλαγή ενώ η Revolut έχει χαμηλότερες χρεώσεις.

Ανάλογα με τον καιρό χρειάζονται ελαφριά και χονδρά ρούχα και παπούτσια για τον Βόσπορο.

Πασχάλης Βαλσαμίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ