ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 2023


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ διοργανώνει για πρώτη φορά «Ημέρα Καριέρας 2023», την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του συγκροτήματος της Παλαιάς Νομικής (Π. Τσαλδάρη 1) και ώρες 10.00-14.00.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η πρόσβαση και η διασύνδεση των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων με την αγορά εργασίας.
• Μέσω της εκδήλωσης αυτής οι φοιτητές/τριες των τριών Τμημάτων της ΣΚΑΣ (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με φορείς στους οποίους θα επιθυμούσαν να εργαστούν, να γνωρίσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε σχέση με τα προσόντα τους, να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία συνέντευξης, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους που απαιτούνται για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Οδηγίες συμμετοχής προς τους/τις φοιτητές/τριες:
• Η δράση σάς παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε σημαντικό αριθμό συνεντεύξεων, αναδεικνύοντας τα εργασιακά προσόντα σας σε σχέση με τη ζήτηση της αγοράς στην οποία απευθύνεστε ως απόφοιτοι των Τμημάτων της ΣΚΑΣ.
• Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας το Βιογραφικό σας σε πολλαπλά αντίτυπα. Όσοι και όσες δεν γνωρίζετε τον τρόπο συγγραφής ενός Βιογραφικού, παρακαλώ να επικοινωνήσετε με τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του κάθε Τμήματος, προκειμένου να λάβετε οδηγίες (Ν. Μαχά από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Β. Μπάρος από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, και Γ. Παρασκευιώτης από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας).
• Οι συνεντεύξεις θα ακολουθήσουν τη δομή μιας συνέντευξης γνωριμίας. Με την κατάλληλη προετοιμασία, η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη και με καλύτερα αποτελέσματα για τους ενδιαφερομένους.  Το χρονικό περιθώριο για κάθε συνέντευξη γνωριμίας με υποψηφίους είναι 7΄ έως 10΄.
• Παρακαλείστε να προσέλθετε την ώρα έναρξης της δράσης (10:00 π.μ.), ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των φορέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον  συμμετοχής.

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα καλυφθεί πλήρως φωτογραφικά. Για το λόγο αυτό η παρουσία σας δηλώνει ότι συμφωνείτε με τη δημοσίευση του οπτικοακουστικού υλικού.
Η παρουσία σας είναι απαραίτητη, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθείτε, να εξασκηθείτε στη διαδικασία της συνέντευξης και να διευρύνετε τις εμπειρίες σας διερευνώντας πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης και συνεργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του Τμήματός μας για την Ημέρα Καριέρας κ. Β. Μπάρο μέσω email: vbaros@bscc.duth.gr 

Ο Καθηγητής Ηλίας Κ. Πετρόπουλος σπούδασε (1989-1999) με υποτροφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας ονόματι Μ. Β. Λομονόσοφ (Ιστορική Σχολή) και έλαβε πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία. Θέμα της διδ. Διατριβής του είναι ο «Ο αρχαίος ελληνικός αποικισμός στον Βόρειο Εύξεινο Πόντο κατά τον 7ο - πρώιμο 6ο αι. π.Χ.», υπό την εποπτεία των V. I. Kuzistchin, A. A. Maslennikov, Yu. G. Vinogradov. Διευρυμένη και βελτιωμένη έκδοσή της δημοσιεύθηκε στην Οξφόρδη το 2005 ("Hellenic Colonization in Euxeinos Pontos: Penetration, Early Establishment and the Problem of the 'emporion' Revisited") στην σειρά British Archaeological Reports International Series, n. 1934. Έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά (ξενόγλωσσα και ελληνικά) άρθρα και έχει επιμεληθεί 4 ξενόγλωσσους τόμους με αντικείμενο τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο υπό τον τίτλο "Ancient Greek Colonies in the Black Sea" (2 τόμοι, Thessaloniki, 2003. 2 τόμοι, Oxford, 2007) με συνεπιμελητή τον Δ. Β. Γραμμένο και έναν τόμο για τα αρχαία λατρευτικά μνημεία στον Εύξεινο Πόντο ("Ancient Sacral Monuments in the Black Sea", Thessaloniki, 2010) με συνεπιμελητή τον Alexander A. Maslennikov. Η μονογραφία του υπό τον τίτλο «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου. Ιστορία, Αρχαιολογία, Μυθολογία», εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η πιο πρόσφατη μονογραφία του εκδόθηκε το 2021 με τίτλο «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά 4 επιστημονικά βιβλία ιστορικο-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία του Παρευξείνιου χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου, Χεττιτική, Λουβική, Χουρριτική, Ουράρτου και Φρυγική γλώσσα και γραφή (σφηνοειδής και ιερογλυφική λουβική), Χεττιτική Ιστορία και Μυθολογία.